Πώς φυτεύουμε σωστά ένα δέντρο

Μπορεί να φαίνεται απλό, αλλά επειδή είναι το πρώτο βήμα για να διασφαλίσουμε τη σωστή ανάπτυξη των φυτών μας, καλό είναι να αναφερθούμε αναλυτικά σε αυτό το στάδιο.

Καταρχήν πρέπει να ανοίξουμε το λάκκο φύτευσης. Ο λάκκος πρέπει να είναι τουλάχιστον διπλάσιος από τη μπάλα χώματος του δέντρου. Αν είναι τριπλάσιος σε μέγεθος, ακόμα καλύτερα! Όσον αφορά το βάθος του λάκκου, πρέπει να ξεπερνά τη μπάλα χώματος κατά δέκα περίπου εκατοστά, όχι παραπάνω! Στον πάτο του λάκκου τοποθετούμε λίγο φυτόχωμα, όσο πιάνουμε με τα δυό μας χέρια. Το βήμα αυτό είναι προαιρετικό, αλλά με αυτόν τον τρόπο βοηθάμε το ριζικό σύστημα να αναπτυχθεί πολύ πιο γρήγορα και εύκολα.

Έπειτα βγάζουμε το δέντρο από τη γλάστρα ή τη σακούλα όπου είναι τοποθετημένο. Στην περίπτωση που είναι φυτεμένο σε γλάστρα, χτυπάμε ελαφριά τη γλάστρα από τα πλάγια μέχρι να αποκολληθεί. Αν οι ρίζες του δέντρου έχουν βγει έξω από τη γλάστρα, καλό θα ήταν να κόψουμε τη γλάστρα ώστε να μην τραυματίσουμε το ριζικό σύστημα. Η περίπτωση της σακούλας είναι ακόμα πιο εύκολη. Με ένα ψαλίδι την σχίζουμε και την αφαιρούμε. Σε αυτό το βήμα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή ώστε η μπάλα χώματος του δέντρου να παραμείνει ενωμένη και να μην διαλυθεί. Και μια συμβουλή. Το δέντρο ΔΕΝ πρέπει να είναι ποτισμένο κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, αφού έτσι αυξάνονται οι πιθανότητες να διαλυθεί το χώμα. Καλό είναι να το έχουμε ποτίσει από το προηγούμενο βράδυ και όταν θα ξεκινήσουμε τη διαδικασία να βεβαιωθούμε ότι έχει στεγνώσει.

Αφού βγάλαμε τη γλάστρα/ σακούλα, μπορούμε να τοποθετήσουμε το δέντρο στο λάκκο. Βεβαιωθείτε ότι το έχετε τοποθετήσει έτσι ώστε ο κορμός του να είναι όσο πιο ίσιος γίνεται, ακόμα κι αν πρέπει η μπάλα του χώματος να τοποθετηθεί διαγώνια. Έπειτα γεμίζουμε σιγά σιγά το λάκκο με χώμα από τα πλάγια. Δεν χρειάζεται να το πιέσουμε ιδιαίτερα, αφού θέλουμε το χώμα να είναι αφράτο ώστε να αναπτυχθεί το ριζικό σύστημα εύκολα.

Το επόμενο βήμα είναι να τοποθετήσουμε ένα στήριγμα. Το στήριγμα που θα επιλέξουμε μπορεί να είναι ένας ξύλινος πάσσαλος, μια σιδερένια ράβδος ή ακόμα κι ένας γαλβανιζέ σωλήνας. Το σημαντικό είναι να τοποθετηθεί στο φρέσκο χώμα που έχουμε τοποθετήσει στα πλάγια και όχι πάνω στη μπάλα χώματος του δέντρου γιατί έτσι μπορεί να τραυματίσουμε τις ρίζες του. Αφού τοποθετήσουμε το στήριγμα, δένουμε τον κορμό του δέντρου σε αυτό. Εδώ μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κοινό σπάγγο ή ακόμα καλύτερα ειδικό λαστιχένιο σπάγγο, ο οποίος έχει ελαστικότητα για να μην τραυματίζεται το δέντρο από την τριβή. Αν χρησιμοποιήσετε κοινό σπάγγο, τυλίξτε τον κορμό στο σημείο που τον δένετε με ένα πανί ώστε να αποφύγετε τυχόν τραυματισμούς. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στο δέσιμο. Δεν πρέπει να είναι πολύ σφιχτό γιατί έτσι με το πέρασμα του χρόνου θα δημιουργηθεί πληγή στον κορμό του δέντρου.

Τέλος, πρέπει να ποτίσουμε το δέντρο που μόλις φυτεύσαμε. Είναι πολύ σημαντικό να ποτιστεί καλά το δέντρο, αφού με τον τρόπο αυτό εξασφαλίζουμε τη σωστή ανάπτυξή του. Για τις πρώτες μέρες πρέπει το δέντρο να ποτίζεται συχνά και με μεγάλη ποσότητα νερού. Αφού αρχίσει το ριζικό σύστημα να αναπτύσσεται, μπορούμε κι εμείς να αραιώσουμε τα ποτίσματά μας. Καλό είναι να γνωρίζετε ότι αν κατά τη διάρκεια της φύτευσης έσπασε η μπάλα χώματος, είναι ακόμα πιο σημαντικό να ποτίζουμε αρκετά το δέντρο μας γιατί διαφορετικά υπάρχει πιθανότητα να μην αναπτυχθεί σωστά. Επίσης, κάτι ακόμα που απασχολεί πολλούς είναι πόσο συχνά πρέπει να είναι τα ποτίσματα, αλλά με αυτό θα ασχοληθούμε σε επόμενο άρθρο μας…

Θωμάς Κακογιαννάκης

Γεωπόνος, ΓΠΑ

Δείτε επίσης